onsdag 5. mars 2014

Hageplanlegging

Vi har brukt mye tid med å tenke gjennom hva vi ønsker oss av vår hage, men
vi mangler hageplan. Det har vi bestemt oss for å gjøre noe med.

Vi startet i dag!

Første steg er bildedokumentasjon

Bilde tatt fra grensemerke i sør

Bilde tatt fra grensemerke i sør/øst

Bilde tatt fra grensemerke i øst

Utsnitt fra flyfoto fra kommunekart.com med inntegnet grense

Neste steg er å få utskrift av kart
Tegne inn eksisterende element i hagen slik den fremstår i dag som karpedam, uteområder, 
sitteplasser, drivhus, osv
Tegne inn de elementene vi ønsker å ha med

Ønsket er en frodig hage

Klima er mildt med herdighetssone 1
Den største utfordringen vi har er at hagen er svært utsatt for vind! Neste utfordring er at vi bor ved kysten og må velge planter som tåler saltdrevet som er i luften. Samtidig har vi bestemt oss for at dette ikke skal være vår begrensning i våre valg av planter og forsøk på hva som kan trives i vår hage. Når det er sagt velger vi selvsagt ikke en hekk som ikke tåler kystklima, vær og vind :)

Vi har valgt å prioritere avgrensninger som levegger i tre og hekker som vil løye for vinden.

Vi er i gang :)


20 kommentarer:

 1. Høres veldig fornuftig ut! Lurt å ha en helhetsplan. Bare å finne fram ark og fargeblyanter og lage skisser. Det er en morsom, men også vanskelig jobb. Har jo brukt mye tid på det selv - som dere vet. Det er jo så mange hensyn å ta. Og dere har jo også vinden dere må forholde dere til. Vi ønsker dere lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Det er ingen lett jobb å lage hageplan men vi ser absolutt nytten og verdien ved å få planene ned på papiret, så det er bare å kaste seg ut i det med iver og godt mot!
   Som dere kan se av vimpelen så er absolutt vinden noe vi må ts hensyn til. Vinden sliter ut 3 - 4 vimpler pr år,,,

   Slett
 2. Det bli interessant å følge dere i arbeidet! Jeg har forsøkt meg med delplaner av hagen flere ganger, men synes det er vanskelig, særlig å lage "vettuge" skisser. Har forsøkt med blokk/blyant, i excel (!) og div. programmer, men har ikke funnet noe som var optimalt. Samtidig er det veldig moro og nyttig å tegne ned planer og ideer. Lykke til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding :) Vi synes heller ikke prosessen med å planlegge hagen er lett men vi har bestemt oss for å gjøre et forsøk. Det er langt enklere å la hagen bli til etter hvert :) Vi ser på hageplanleggingen som en hyggelig utfordring og en fin syssel når været ikke frister til å gjøre noe i hagen. Værmeldingene lover ruskevær i dagene fremover og det har vi tenkt å benytte oss av :) Det blir nok å tegne skisser med blyant og heller lage plantelister elektronisk.

   Slett
 3. Så flott å begynne med en plan. Jeg bare begynte å grave, har siden jobbet meg rundt. Det synes at det har vært planløst, men akk, det blomstrer og gror. Har ikke saltvannsutfordringer, men kuldeutfordringer i H-6 og med fritt leide opp mot fjellet. Jeg gleder meg til å følge planene deres videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Turid :) Takk for hyggelig tilbakemelding! Hyggelig at du har lyst å følge oss videre og velkommen skal du være :)

   Slett
 4. Dere ha samme drivhus som vi! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper dere har like stor glede over deres drivhus :)

   Slett
 5. Smart å lage en plan! Jeg burde vel også ha det, men her finnes planen bare i mitt hode.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi ser frem til å få tankene fra hodet til papir,,,,om det er plass på papiret ;)

   Slett
 6. Godt å ha en plan! Og jeg er enig i at det ikke må bli for mange betingelser - ofte blir man mest glad for de plantene som greier seg mot alle odds :) Forresten, i min vindutsatte feriehage planter jeg noen ganger samme plante på ulike steder, og opplever at den noen ganger trives best der jeg trodde den skulle bukke under. Prosessen er mer spennende enn resultatet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Prosessen er både spennende og givende :) Ikke dumt å ha samme plante flere steder i hagen! Erfaringen din tar jeg med videre og takker for tipset :)

   Slett
 7. Det høres ut som dere går grundig til verks. Det er lurt!
  Så fine bergrabber dere har. Skulle ønsket meg en slik i hagen... bare én... hadde det enda vært mulig ;)
  Lykke til med hageplanleggingen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Du kan gjerne få en bergnapp hos oss :) Vi har nok av bergnabber :) Noen vil nok forsvinne under lass med jord vi skal få tilkjørt, men vi skal nok la noen bli værende og utnytte de mulighetene det gir. Hagen trenger variasjoner.

   Slett
 8. Så spennende med hageplaner! Takk for tipset med å formere fra blader, dette er helt nytt for meg så da blir det mulig endel feiling!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne Marit :) Bare hyggelig! Takk selv for besøk i vår blogg :)

   Slett
 9. Dette ser jo veldig kjekt ut. Ser du har mykje berg i hagen, som jo eg også har ein del av. Spennande element å dra inn i planleggingen. Blir kjekt å fylgje doke vidare i arbeidet med hage. Takk for koslig kommentar på min blogg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torill :) Takk det samme! Velkommen til vår blogg :)

   Slett
 10. Heisann. Det er bra og ha en hageplan,har det selv også. Spennende tomt dere har med vakre svalberg. Dette blir gøy å følge med på. God helg. Hilsen Merethe

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Merethe :) Så hyggelig! Velkommen skal du være :)

   Slett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!