onsdag 2. april 2014

Forkultivering av Dahlia (Georginer)


I dag fant vi frem kassene med Dahlia fra garagen og bestemte oss for å sette de til driving. Knollene ser ut til å hatt et fint vinteropphold i garagen (lagret i isoporkasser) og flere av knollene har begynt å spire.

Vi har ikke dilla på Dahlia selv om vi har nærmere 300 knoller. Valget falt på Dahlia da vi for et par år siden bestemte oss for å lage en blomstrende sommerhekk mellom gårdsplassen og plenen. I 2012 sådde vi frø av Dahlia 'Bishops Children' og i 2013 hadde vi nok Dahlia knoller til 30 meter hekk. En investering på 150 kroner i frøposer har gitt oss en flott blomstrende sommerhekk.


Det nydelige været vi har hatt de to siste ukene lurer oss gjerne til å være ute i tidligste laget med diverse hagesyssler, men med den milde vinteren vi har hatt på Vestlandet satsert vi på at vinteren holder seg borte på denne siden av sommeren.


Før knollene plantes lar vi de stå 1 - 2 timer i vannJeg kjøpte 5 Dhalia fra Zimtrade som jeg plantet i potter og plasserer i drivhuset. Knollene vi har til hekk plantet vi i isoporkasser med god plantejord i bunn og natur veksttorv på topp. Før kassene settes i drivbenk vannes det godt, og deretter vannes det ikke før knollene spirer.Kaldbenken er plassert på et lunt sted i hagen med sol fra solen står opp til den går ned i havet. Her vil nok plantene være godt beskyttet om det skulle bli kaldt på natten. Skulle kong vinter komme på besøk har vi mulighet til å legge varmematte i bunn av kaldbenken,,,tror nok ikke det vil bli behov for varmematten  :)

Da er det bare til å glede seg til nok en flott Dahlia sesong!


Ønsker dere en riktig fin kveld

18 kommentarer:

 1. Wow for en mengde knoller! Planter/jordslår dere dem midlertidig tett sammen i isoporkasser til dere kan plante dem ut i bedet/hekken?
  Går det like greit som å potte opp en og en i separate potter?
  I gamlehagen min hadde jeg en hekk av dahlia. Alle av samme slag. Det var noen mørkerøde knoller etter oldemoren til (eks)mannen min. Som regel plantet jeg alle knollene rett ut fordi det virket så vanskelig å få plass til å potte dem opp inne først. De blomstret ikke før i august da selvfølgelig...
  Jeg har aldri lagt knollene i vann før jeg har pottet dem opp eller plantet dem ut. Spørs om jeg ikke skulle prøve det. Kaldbenken deres ser fin ut. Slik fikk jeg lyst på ;)
  Takk for supre tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gerd Ellen :) Det har blitt en del knoller ja! I fjor hadde vi et fantastisk blomsterflor fra juli til frosten kom, så vi blir rikelig belønnet for arbeidet.
   Tidligere plantet vi knollene i potter, men med den mengden blir det for plasskrevende å ha de stående i potter. I fjor plantet vi knollene i isoporkasser (de står ganske tett) ca 1 måned før utplanting. Det gikk helt fint å flytte de fra isoporkassene og ut i bedet. Jeg var spent på hvor vellykket det ville bli siden plantenes røtter ville bli såpass forstyrret, men det viste seg å gå helt fint. Vannet bare rikelig ved planting og påfølgende dager.
   Kaldbenken er ny av året og den er utrolig kjekk å ha, så det kommer nok flere til etter hvert. Neste kommer til å bli isolert slik at vi kan plante knollene rett i kassen og droppe isoporkassene.
   Takk for hyggelig tilbakemelding :)

   Slett
 2. Hei Tone!

  Flotte tips! Jeg har også overvintret dahlia i isoporkasser i vinter. Det ser ut til å ha gått fint her også.
  Smart å fordrive de før dere planter de ut. Den hekken må du vise bilder fra når den blomstrer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit :) Det er så ergelig at vi ikke har bilder av Dahlia hekken fra i fjor. Tok bare bilder med iPhonen min,,,som jeg mistet på sjøen i fjor sommer. I år blir det bilder med kamera :)

   Slett
 3. Ja, det er nok tiden for forkultivering nå. Mine har overvintret i pottene i drivhuset, men jeg har langt færre enn dere. Jeg skifter jord helt eller delvis om våren.
  Jeg er imponert over alle sommerblomstene dere driver fram. Det må bli en overdådig blomstring utover sommeren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann :) Jeg har overvintret en i drivhuset som jeg byttet halvveis jord på i går. Skulle gjerne gjort de samme med alle, men da må jeg ha nytt drivhus :)

   Slett
 4. Ja du sier noe, det må jeg få tatt tak i ganske så snart.
  Jeg så de begynte å spire nede i kjelleren så de trenger nok å komme ut i lyset.

  Ha en fin kveld fra Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har aldri satt knollene til driving så tidlig før. Håper det går bra :)

   Slett
 5. Hei! Jeg er en stor beundrer av dahlia. Det blir stadig flere og flere. Håper de har klart vinteren i kjelleren. Og de må nok være der en stund til for her det kaldt om natta. Ha en fantastisk dahliasesong! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme Anne :) Blir spennende å se hva du har!

   Slett
 6. Du verden for en mengde! Jeg har "bare" fire knoller av kaktusdahlia. De overvintrer i kjelleren innpakket i avispapir etter at de er tørket så jorden kan ristes av.
  Og så lå de faktisk over natten i vann før jeg plantet de i bøtter, før de skal ut om 2 mnd. her til meg.
  Skal bli spennende å se dine varianter når de kommer i blomst.

  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine! Ja, det har blitt en del etter et par år med frøsåing, men det er nok nå! Er litt arbeid med Dahlia, men så blir man rikelig belønnet :)

   Slett
 7. Det tåler mye mer enn man tror og når de står i kaldbenk så går det nok helt sikkert bra! Det var jo skikkelige mengder du hadde :-)) Her er det for mye snel til at det er gøy med georginer lengere. Jeg får nye dine etter hvert?! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan du :) Kommer nok til å bli noen bilder etter hvert. Takk og god helg til deg også :)

   Slett
 8. Oi oi, nå er jeg sent ute, menm Dahlia må jeg jo nesen kommentere ;) 300 knoller! :O Jaja, jeg styrer med logistikken selv om jeg har bare 30-40, men det hadde sikkert vært enklere om ikke alle var ulike. Jeg har fått opp noen planter i kontorvinduet, men i feriehagen der det virkelig gjelder, der skjer det ikke noe før neste helg, tenker jeg. Planter ikke ut, men får jo sjekke status før jeg legger videre plan. Alltid et eventyr med Dahlia, synes jeg. Så mye forventning, og vanligvis så rik blomstring helt til frosten. Flotte planter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann :) Det er gjør nok jobben langt enklere ved at alle er av samme slag. Dvs jeg har noen andre i tillegg til hekken som ikke er satt i jord enda. Tenker de kommer til å bli plantet direkte på voksestedet i mai. Det er fullt i både drivhus og kaldbenk nå. Håper det er fin driv i kontorgeorginene dine! Fin søndag :)

   Slett
 9. FOR en mengde med knoller!..dette må bli et Dahlia-hav...noe så flott..gleder meg til å se:)
  Ny fin uke til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme til deg Inger Marie :) Jeg gleder meg til å vise bilder av Dahlia hekken!

   Slett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!