fredag 7. februar 2014

Stell & Overvintring av Fuchsia


Da vi fikk drivhus i 2011 lå forholdene til rette for at Fuchsia ble noe mer enn en ett årig plante i vår hage. I løpet av første sommeren vokste vår fuchsia samling til ca 50 forskjellige fuchsia sorter. Vi kjøpte det vi kom over av fuchsia stiklinger og på det meste hadde vi 150 planter med stort og smått. Hvordan vi går frem når vi formerer ved hjelp av å ta stiklinger kommer vi tilbake til ved en annen anledning.

Alle har sin måte å stelle fuchsia på, og den ene måten kan være like god som den andre. Vi har funnet vår måte å gjøre det på, og det er hva dette innlegget handler om :)

Bildene i innlegget er fra sommeren 2013.



Overvintring av fuchsia
Fuchsia tåler ikke frost og må overvintres i en kald kjeller eller som her hos oss, i drivhus med frostvakt. På vinterstid holder vi en temperatur i drivhuset på 3-4 grader.  
Vi lar plantene stå ute inntil vi har hatt den første natten med frost, og i høst kom ikke plantene inn i drivhuset før begynnelsen av november. 

Før vi  tar plantene inn i ribbes planten for blomstrer og blader for å unngå oppblomstring av plantelus. Fuchsia som har vært plantet i bed tas opp og samles i isopor kasser med jord rundt røttene. Disse plantene klippes ned til der greinene blir vedaktige for å få plass til flere planter pr kasse. 

Det er viktig og ikke glemme å vanne planten slik at den ikke tørker helt ut. Hos oss blir plantene dusjet med vann fra sprøytekanne med jevne mellomrom. Får de for mye vann kveles roten og planten råtner.




Fra vinterdvale til våryre planter
Tidlig januar tennes plantelyset i drivhuset og temperaturen økes til 10-12 grader.  De plantene som ikke ble klippet ned i høst klippes nå. Fuchsiane dusjes lett flere ganger i uken med lunkent vann, og det tar ikke lange tiden før de våkner til liv og nytt fint bladverk tyter frem.  

Det er viktig å være forsiktig med vanning før planten våkner skikkelig til liv slik at ikke roten druknes. Når planten er i god vekst får de sin første dose med svak blanding flytende gjødsel. Trenger planten å pottes om gjøres det nå. 

Når temperaturen økes i drivhuset våkner eventuelle ulumskheter som har overvintrer i jorden, og det er viktig å følge med slik at ikke nye friske skudd angripes av bladlus.

Frem til månedskiftet mars/april kniper vi av alle blomsterknopper for å få en kraftig plante. 



Stell av fuchsia
Fuchsia er ikke en vanskelig plante å få til, men den krever litt stell. 

Fuchsia liker fuktig, løs og næringsrik jord, og den liker dårlig å tørke ut. Da blir den lett et offer for angrep av plantelus. 

Vi potter gjerne om fuchsiane 3 ganger i løpet av sesongen (vi bruker for det meste plastikkpotter). De fleste fuchsiane trives med å ha det trangt i potten, dvs at man ikke må velge for store potter men heller plante om oftere. Jorden skal være løs og ikke trykkes rundt planten. Fyll på jord og dunk forsiktig på potten for at jorden skal legge seg rundt roten. 

Fuchsiane våre får alltid benmel blandet i jorden når de plantes om, og ukentlig flytende gjødsling gjennom vekstperioden. Har lest at fuchsia liker hønsegjødsel, men det har ikke vi prøvd. 

Ved å knipe av toppen på skuddene fremmes utviklingen av ekstra grener og knopper. Topping av skudd gjenntas gjennom vekstsesongen for å få en så tett og blomsterrik plante som mulig. Hvor lang tid det tar før planten blomstrer etter siste topping er forskjellig. Noen typer blomstrer fra 6 til 8 uker (enkle). Andre typer tar det 8 til 12 uker før de blomstrer etter siste kniping (doble).

Når vi steller godt med våre fuchia viser de sin takknemlighet med overdådig blomstring hele sommeren.

Gjødsling avslutter vi med i august for å la planten forberede seg til overvintringen.




Ønsker dere alle en riktig fin helg :)

Fuchsia hilsen fra Tone

12 kommentarer:

  1. Hei! Skulle gjerne hatt et oppvarmet veksthus og kunne følge med på veksten av fuchsiane. Våre får ikke et så godt stell som dine. Her står de i en mørk kjeller og sender ut blekgule skudd. Når vi tar dem ut i mai, er de ikke et lekkert syn, men etter en stund blir de fine synes jeg. Noen er nesten som små trær. Kjempefin forklaring på stell og overvintring av fuchsia.
    God helg! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne :) Kjekt du liker innlegget. Overvintringen er vel det som er den største utfordringen for de fleste, at man har rett og slett ikke plass. Godt du har kjelleren da :) og når de blir fine etter hvert er jo det det viktigste. En fin søndag til deg fra Tone

      Slett
  2. Takk for hyggelig kommentar hos oss :-) Nå håper vi vel på plussgrader og kanskje litt sol?! God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det samme :) Sol hadde vært fint nå etter hvert! Hos oss har det stort sett vært gråversdager med regn og vind. Vi krysser fingrer for at det kommer seg etter hvert :) En fin søndag!
      /Tone

      Slett
  3. Takk for god info! Har ikke drivhus selv, men har Fuchsia i potte. Planlegger å la dem overvintre i kald kjeller, Bør de klippes, eller holder det å ribbe for blader og tårer?

    SvarSlett
  4. Takk for god info! Har ikke drivhus selv, men har Fuchsia i potte. Planlegger å la dem overvintre i kald kjeller, Bør de klippes, eller holder det å ribbe for blader og tårer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :) Takk for tilbakemelding. Jeg ribber for blader og tårer når jeg tar plantene inn for vinteren. Klipping tar jeg først til våren så snart plantene viser tegn til liv. Plantene mine står ute så langt utover høsten som mulig, helst til etter første frostnatt.

      Slett
    2. Takk for svar! Da har jeg planen klar!

      Slett
  5. Hvilken gjødsel brukes til fuchia?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ved ompotting på våren blander jeg benmel i jorden. På våren og utover sommeren gjødsler jeg med flytene gjødsel fra Plantasjen.

      Slett
    2. Ved ompotting på våren blander jeg benmel i jorden. På våren og utover sommeren gjødsler jeg med flytene gjødsel fra Plantasjen.

      Slett
  6. Jeg ser med forundring vedrørende Fuchsia Magellanica ikke er nevnt vinterherdig. Jeg har en Fuchsia Magellanica Riccartonii som jeg har hatt stående ute i bed i 19 år uten vinterdekke. Jeg har også en magellanica Alba som ble satt som stikling for 3 år siden den ogsa uten dekke Alba har hvite blomster Jeb bor på Tananger sørvestlandet H.sone 1 Men jeg har sett at noen får de til i sone 2-3 på lune steder Jeg må tilføye at jeg ikke bor på et lunt sted Utsatt for kald nordavind

    SvarSlett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!