mandag 24. februar 2014

Stiklingformering av Fuchsia

Tiden er inne for topping av Fuchsia stiklingene jeg kjøpte på Plantasjen for 2 uker siden. 
Normalt ville jeg toppet tidligere, men siden jeg ønsket å formere mine nyinnkjøpte fuchsia ventet jeg litt ekstra for å få gode stiklingemner. Det er stiklingene på bilde over som skal formeres i dag som er Fuchsia 'Maxima' (opprett), Fuchsia 'Gothenborg' (opprett) og Fuchsia 'Puts Folly' (hengende).

Å formere fuchsia ved hjelp av stiklinger er både morro og ganske lett å få til. Den rette tiden for å ta stiklinger er februar til august, utenom denne tiden er man avhengig av ekstra lys for å lykkes. 

Det er nok flere metoder for å stiklingformere fuchsia som er like bra. I dette innlegget vil jeg dele av mine erfaringer og fortelle hvordan jeg gjør det. Så vi kan si at dette er "Tone sin" metode :)


Av utstyr bruker jeg
Plastpotter (6 cm)
Såjord
Skarp og ren saks/kniv
Merkelapper og merkepenn

Jorden som benyttes må være næringsfattig og luftig. Noen blander perlite i jorden, noen bruker rotdanningsmidler men jeg har klart det greit uten. Min erfaring er at det enkleste fungerer utmerket :)

Det første jeg gjør er å fylle pottene med såjord. Fuchsia liker små potter og luftig jord så jorden må ikke presses ned i potten. Dunk lett på potten slik at hele potten fylles med jord. 


Bilde til venstre viser morplanten med et godt stiklingemne. På bilde øverst til høyre har jeg klippet av stiklingemnet og bilde nederst til høyre ser dere at jeg har valgt å lage to stiklinger av avklippet.

Før stiken settes i jorden skraper jeg lett på stilken (den delen som skal ned i jorden) med saksen for å gjøre det lettere å sette røtter. 

Ta tak i toppen av stiklingen og før den ned i den løse jorden slik at det nederste bladparet kommer i kant med jordoverflaten. Jeg benytter merkepinnen til å føre jorden lett rundt stilken før jeg setter den i jorden så jeg husker hva som er i potten. Deretter dusjer jeg planten lett og setter den på et fat med vann slik at jorden får trekke til seg godt med vann.


Da er årets første fuchsiastikling kommet i jorden hos oss :) 


Nå er det bare å plassere fuchsiastiklingene mine i minidrivhus og plassere det lyst (men ikke i direkte sollys)  i 18 - 20C.  Jeg velger å benytte minidrivhus siden det ble såpass mange stiklinger denne gangen. Tidligere har jeg satt potten med stiklinger i en plastpose, eller plastbeger med lokk.


Nå er det bare å vente i spenning i 2 - 3 uker :) I ventetiden passer jeg på at jorden ikke blir for våt av kondensen som dannes slik at stiklingene rotner, eller at jorden tørker ut. Jeg passer også på at ikke stiklingene danner knopper,,,da klippes disse bort. 


Da gjennstår det bare å ønske dere en fin kveld :)
12 kommentarer:

 1. Der fikk du satt meg på en nytt vår prosjekt, dette var artig å se og lære.
  God kveld til deg også, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann Marit Helene :) Så hyggelig at innlegget inspirerer til nye prosjekt :) Lykke til!

   Tone :)

   Slett
 2. Hei Tone! Ja, det er veldig enkelt å formere fuchsia! Du kommer til å få mange planter av de i sommer.
  Ønsker deg en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit :) Det er enkelt og ikke minst morro! Takk og en fin kveld til deg også :)

   Slett
 3. Skikkelig fuksia dille du altså, men det blir jo mengder av dem, så det kommer til å bli fint tenker jeg. Følger deg videre jeg :) og takk for tilbakemelding på min blogg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har fuksiadilla ja :) Det er så utrolig flotte planter og slikt et mangfold. Hyggelig at du har lyst å slå følge videre :) Velkommen skal du være!

   Slett
 4. Interessant innlegg du har skrevet. Det er moro å lage planter selv.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for nyttig info! Hvis man kjøper f.eks. Fuchsia (opprett), kan man ikke da ha den som en hengende plante? Kjøpte noen og når jeg pottet om så fjernet jeg det "gjerdet" som holdt den opprett, og da datt de ned og så ut som hengende.

  SvarSlett
 6. Tusen takk for nyttig info! Hvis man kjøper f.eks. Fuchsia (opprett), kan man ikke da ha den som en hengende plante? Kjøpte noen og når jeg pottet om så fjernet jeg det "gjerdet" som holdt den opprett, og da datt de ned og så ut som hengende.

  SvarSlett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!