tirsdag 4. februar 2014

Clematis

Våren 2011 fikk vi øynene opp for denne flotte klatreplanten som finnes i så utrolig mange varianter. Clematis er en veldig anvendelig plante. Vi har plantet clematis som klatreplante på espalier i solveggen, noen som bunndekke og andre som får vokse mellom steinene ved karpedammen. Noen er plantet i store potter, andre i gamle sildetønner vi har hentet hjem fra naustet. Vi har planer om å plante klematis sammen med klatreroser for å ha noe som blomstrer hele sesongen. Clematis er en plante som har kommet for å bli i vår hage :)

Når vi planter clematis sørger vi for å gi de en så god start som mulig. Vi ble anbefalt å lage et stort og dypt plantehull og spre røttene ved planting. Fylle plantehullet med kukompost og strø en neve eller to med benmel i plantehullet. Vanne godt ved planting og sørge for god vanning i begynnelsen. Dette er en metode som ser ut til å fungere veldig greit for oss. Klematis liker skygge på røttene så vi sørger for at den får skygge enten i form av en plante eller f.eks. steiner.

Våre clematis får vinterdekke i form av brake som vi klipper og legger på. Når vinterdekke fjernes på våren får clematisen vårstellet i form av påfylling av benmel (fremmer blomstring og forebyggende visnesyken) og kukompost. Gjennom sesongen gir vi plantene næring i form av hønsegjørdsel, rosegjødsel eller gjødning for tomatplanter 2 g pr uke frem til blomstring. Det har blitt oss fortalt at man skal stoppe å gi gjødning når blomstringen har startet da dette kan avkorte blomstringstiden.

Beskjæring
Clematis ikke beskjæres, men mange clematis har godt av det for å oppnå oprimal utvikling. Vi beskjærer for å begrense, eller for å unngå at ikke all blomstring foregår i toppen av planten og bare greiner nederst. Og selvfølgelig fjernes døde greiner.

For å holde oversikten over de forskjellige clematisene vi har i hagen vår har vi notert oss hvilken gruppe de tilhører, og hva som står på etiketten om hvordan sorten skal beskjæres.

OBS! Bildene i dette innlegget har jeg lånt fra det store internett. Bildene vil bli erstattet med egne bilder etter hvert.

Gruppe 1 - Ingen beskjæring
Denne gruppen blomstrer på fjordårets ved. Denne gruppen beskjærer vi bare dersom det er behov for å begrense planten eller uttynning. Ved behov for beskjæring/uttynning gjør vi dette etter blomstring. Ved beskjæring kommer det færre blomstrer neste år, men det lever vi greit med for vi ønsker jo å ha flotte planter :) 

I denne gruppen har vi

Chiisaninsis 'Love Child'

Avblomstret

Chiisaninsis 'Love Child' tilhører Alpina gruppen, og blomstrer fra mai til september. Første blomstring på fjordårets skudd, deretter på årets skudd. Utrolig dekorativ også som avblomstret. Denne søte clematisen kjøpte vi våren 2011.

Clematis 'Tage Lundell'

Clematis 'Tage Lundell' tilhører Alpina gruppen, og blomstrer fra mai til til juni. Gjerne en svak blomstring på sensommeren. Blomstrer på gamel ranker.


Clematis 'Propertius'
Clematis 'Propertius' tilhører Macropetala gruppen, og blomstrer fra april til mai. Utrolig dekorativ også som avblomstret. Denne clematisen er en tøffing og tåler temperaturer ned mot -40.


Gruppe 2 - Lett beskjæring
Clematis i denne gruppen behøver man ikke beskjære, bare fjerne gamle og døde greiner sent på vinteren og på våren skjære de øvrige greinene tilbake til et par kraftige knopper. Ikke beskjær for tidlig da plantene kan skades av nattefrost tidlig vår.

I denne gruppen har vi

Clematis 'Mary-Claire'


Clematis 'Mary-Claire' tilhører Patens familien og blomstrer fra juni til juli på fjorårets skudd.
Ny blomstring i september på årets skudd. 
Clematis 'Belle of Woking'


Clematis 'Belle of Woking' blomstrer fra tidlig til sein sommer. Til våren skal vi flytte denne 
til et solrikt sted da vi har hatt svært liten blomstring.


Clematis 'Madam le Coultre'


Clematis 'Madam le Coultre' blomstrer fra juli til oktober. Egner seg svært bra til krukker. 
Trenger mye næring.


Clematis 'The President'


Clematis 'The President' blomstrer mai til juni på fjorårets skudd, deretter september til oktober 
på årets skudd.


Gruppe 3 - hard beskjæring

Clematis i denne gruppen blomstrer på årets skudd. De skal skjæres tilbake til 25 – 50 cm over jorden tidlig om våren. Skjær planten tilbake til et kraftig par med knopper. Det er ikke nødvendig å beskjære for å oppnå god blomstring. Unnlater man beskjæring vil blomstringen etter hvert samle seg øverst på planten.

I denne gruppen har vi



Clematis 'Maria Cornelia' som tilhører Viticella familien. Blomstrer juli til oktober.

Clematis ’Purpurea Plena Elegans’

Clematis ’Purpurea Plena Elegans’ som tilhører Viticella familien. Blomstrer juli til september.



Clematis 'Jouiniana Praecox' som tilhører Heracleifolia familien. Blomstrer flittig fra juli til frost og er en flott plante til bunndekke. 

Clematis 'Zaphyra Indigo'

Clematis 'Zaphyra Indigo' som blomstrer juni til september.

Clematis 'Ville De Lyon'

Clematis 'Ville De Lyon' blomstrer juli til september

Clematis 'Golden Harvest'

Clematis 'Golden Harvest' Etikketten opplyser at dette er en høstblomstrende klematis på topp i begnnelsen av oktober. Vi opplever blomstring juli - august.

Clematis 'Rooguchi'

Clematis 'Rooguchi' er en stålklematis og tilhører Integrifolia familien. Denne blir inntil 75 cm høy med overdådig blomstring. Liker seg i lett skygge. Den er ikke selvklatrende og passer å henge nedover vegg eller la den vokse utover marken. 

Clematis 'Intergrifolia' 

Clematis 'Intergrifolia' er nok en vakker stålclematis som tilhører Integrifolia familien.  Denne blir inntil 75 cm høy med overdådig blomstring. Liker seg i lett skygge. Den er ikke selvklatrende og passer å henge nedover vegg eller la den vokse utover marken. Med litt hjelp fra oss pryder denne et fint espaljie ved inngangen. Utrolig vakker!



15 kommentarer:

  1. Dette var et informativt innlegg som jeg skal huske på til senere. Utrolig flotte og mange planter dere har. Det blir interessant å se bilder av plantene i hagen deres.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann :) Så kjekt å høre! Blir glad når våre hagenotater blir til glede for andre også :) Jeg gleder meg til tiden kommer at jeg kan dele mine egne bilder av våre clematis.

      Slett
  2. Fantastisk innlegg om clematis!
    Belle of woking...berre lekker!
    Jeg har bare to stk..og skjemst nesten for å si det...bør nok velge flere...:)
    Fin kveld til deg:))

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre Inger Marie :) 2 clematis er en begynnelse. Vi skal ha fler med tiden. Prøvde meg å ta stiklinger i fjor vår og er så spent på om de overlever sin første vinter,,,ute i potte.

      Fin kveld til deg fra Tone

      Slett
  3. Her var det mye nyttig info og så mange forskjellige fine sorter.
    Jeg plantet noen nye i fjor sommer og håper de vil komme opp til våren, spesielt nå som jeg vet hvordan jeg skal behandle de.

    God onsdag fra Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit Helene :) Kjekt at du finner innlegget nyttig. Blir nok noen nye clematis i hagen vår til våren.

      En fin ettermiddag ønskes deg fra Tone

      Slett
  4. Så flotte clematis du viser bilder av. Love Child kjøpte jeg i sommer , og jeg håper den kommer igjen til neste sommer.

    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit :) takk for hyggelig tilbakemelding! Vi mistet noen clematis i fjor vinter som skal erstattes til våren. I år ser det bra ut så langt,,,de har jo allerede begynt å sette skudd i den milde vinteren vi har hatt så langt.

      En fin kveld til deg også :)

      Slett
  5. Søkte litt rundt på klematis, og kom inn til dere ! Så kjekt å lese. Hos BoGrønt Rom kan man 'ønske' to klematis på facebook sidene, så da ble jeg sittene å lese farlige nettsider med flotte klematis. Noen har jeg ikke lykkes med, og har ikke allverdens gode plasser for dem (tror jeg selv), mye vind og lite veggplass. Men med litt kreativitet skal det bli plass til noen med årene. Da er det kjekt å velge noen som andre har god erfaring med, men selvfølgelig varierer forholdene og trivselen til plantene fra sted til sted.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre :) Det er vinden som er den største utfordringen i vår hage, og vi har mye vind. Vi bor helt ute ved kysten og det er lite som løyer for vinden, men vi jobber med saken. For 3 år siden satt vi opp mange meter levegg som tok vest- og nordavinden. Samme året plantet vi de første clematisene, og de ser ut til å etablere seg fint. Da vi kjøpte våre første clematis fikk vi opplyst at det kunne gå inntil 3 år fra clematisen var nyplantet til den etablerte seg og kom i god vekst/blomstring. Etter hva vi har erfart stemmer dette bra.
      I år setter vi opp 18 meter ferdighekk som vil ta en del av vinden fra sør, og da kommer det seg etter hvert :) Googlet klematis jeg også i går og kom inn på sidene til BoGrønt Rom,,,,fantastisk utvalg, og jeg måtte ta meg godt i skinnet for ikke å sende en megabestilling på clematis.

      Slett
  6. Er det lurt å satse på gruppe 2 eller 3 - er det kun blomstringstid som skiller disse? Har kjøpt boken Klematis (av Flemming Hansen), så jeg får lese litt mer i den. Noen varierer veldig på fargen i bøker/nettsteder, så ikke helt lett å se hvordan de blir.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg kjøpte samme bok på Mammutsalget i går. Veldig bra bok så den vil vi få mye glede av. Jeg også la merke til variasjoner i farge fra bok og nettbilder. Jeg kommer nok til å investere i flere clematis i løpet av sesongen :)
      Det er blomstringstiden som skiller de forskjellige gruppene clematisen deles inn i. Det er fordi tidligblomstrene clematis danner blomstringsemnet allerede på høsten. Før vi kjøpte våre første clematis undersøkte jeg litt rundt hvilken type clematis som egnet seg i vårt klima. Jeg ble da anbefalt å velge clematis fra Vitichella slekten som er ekstremt hardfør, men har prøvd litt forskjellig. Må jo det :) Hvilken gruppe clematisen tilhører tror jeg ikke har noe å si for hvilket klima den trives i. Gruppeinndelingen forteller oss når clematisen blomstrer og dermed også riktig tid for beskjæring.
      Vi får dele erfaringer på veien :)

      Slett
    2. Takk for gode og utdypende svar. Har også etter litt lesing merket meg Vitichella og dens hybrider. Har plantet en Alpina for noen år siden og den er så flott på våren!

      Slett
  7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  8. Hvor store potter trenger klematis (for overvintring)? F.eks. kronklematis som skal plantes med rothalsen i jordoverflaten og ikke 10 cm under, som de fleste andre. Fant endelig Clematis macropetala (kronklematis på norsk) "Georg", E-plante som jeg har kett etter lenge, på et hagesenter nær meg. Og jeg vil gjerne ha den i krukke

    SvarSlett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!