søndag 25. mai 2014

Prosjekt Agnbøkhekk - Del 1 Ferdig :)

Jeg har nevnt tidligere at Eivind har trillet trillebår etter trillebår med jord mens jeg har pusslet med andre hagegleder. I vinter bestemte vi oss for at et av årets hageprosjekter skulle være å skape le i hagen. Det ønsket vi å gjøre i form av å plante trær og hekk. Vi bor vindutsatt til, og le for vinden er en nødvendighet om vi skal lykkes med hagedrømmen.

Rød stiplet linje viser hvor vi skal plante hekk. Bilde tatt 1.april 2014.

På sikt skal vi ha hekk langs grensen mot sør (rødstiplet linje) hvor det fra før er lite/ingen jord men svaberg og utmark. Vi har laget en solid jordvoll som skråner ned mot plenen, og tilsammen er det kjørt nærmere 50 tonn med jord til jordvollen,,,med trillebåre. Overskuddsjorden fra plenen i Prosjekt Sti fra Gårdsplass til Drivhus var starten på jordvollen. I tillegg har vi "fått" tilkjørt 3 store lass med gartnerjord.Som hekk har vi valgt Agnbøk - Carpinus Betulus. Le i hagen har høy prioritet, og vi valgte derfor å kjøpe prima ferdighekk størrelse 170-200 cm, 3 planter pr meter. Agnbøken er lett å stelle og få til som hekk. Den kan klippes ganske smal om man ønsker en smal hekk. Agnbøken har en tett og frodig vekst med en frisk grønnfarge, og beholder de vissne bladene utover vinteren som bøken. Trives best i sol, men tåler en del skygge. Best i næringsrik jord, men tåler både lett og tung jord. Plantens røtter søker nedover og er derfor en god nabo for andre planter. Herdig til sone H5.27.april var vi ferdig med 20 meter jordvoll, og vi var klar for å plante hekken som etter avtalen skulle leveres onsdag 30.april. Det kom ingen hekk onsdag, og hekken lot vente på seg. Den ble ikke levert før onsdag 7.mai,,,,etter 9 dager under transport,,,, Prima Ferdighekk skal plantes innenfor et døgn etter mottakelsen for å sikre at de ikke tørker ut eller blir utsatt for fysiske påvirkninger som går utover etableringen. Det sier seg selv at 9 dager under transport ikke er en heldig start.

Forventningene var store til ferdighekken vi hadde bestilt, og skuffelsen sank i oss da vi kom hjem fra jobb og fikk se hekken. Plantene bar preg av tørket, og rotklumpene var helt uttørke. Vi fikk rene bolblebadet i hagen da plantene ble satt i vann i alt som var til å oppdrive av bøtter og kar.Plantene ble stående i vann natten over. Dagen etter så plantene noe friskere ut, men mange av plantene bar preg av å ha vært uttørket. Mye tid, penger og arbeid er lagt ned i dette prosjektet, og vi satt med en veldig dårlig magefølelse.

Vi kontaktet leverandøren (BoGrønt Rom Hagemiljø i Tønsberg) og bilder av hekken ble sendt over. Leverandøren var like fortvilet som oss. De ønsket ikke å levere slike planter, og i dette tilfellet var det transportselskapet som hadde sviktet. De har avtale om 2 dager levering med transportøren ved leveranser av levende planter. Svaret fra leverandøren var kort og greit; dere får ny hekk som sendes til dere direkte fra Danmark! Plantene dere har mottatt kan dere gjøre med som dere ønsker. Vi ønsker å levere dere planter av god kvalitet og de kommer i neste uke! Det er service det, og slik det skal være!

Vi bestemmer oss for å bestille 2 nye lass med gartnerjord, og begynne å trille på jord igjen for å utvide jordvollen og gi hekken en kjangs. Det værste som kan skje er at plantene ikke tar seg igjen etter tørken og dør, vi må iallefall gjøre et forsøk.

Første del av hekken plantes, og vi krysser fingrene for at hekken tar seg inn igjenn etter tørken!

Onsdag 21.mai ankom ny hekk, og vi startet plantingen umiddelbart. Det var stor forskjell på første og andre leveransen, og den gode følelsen for prosjektet var på plass igjen :) Plantene er kraftig og frodig med sine irrgrønne blader.


Når hekken var plantet stusset vi den lett i toppen og på sidene for å få en pen finish uten strittende grener. Ferdighekken stelles fremover som en vanlig hekk, med gjødsling og klipping. Imidlertid er det svært viktig å vanne hekken godt og da spesielt de første årene. I sommerhalvåret må hekken vannes grundig hver 6-8 dag i perioder uten vesentlig nedbør. Vi har lagt ut dryppeslange for å redusere vannforbruket, og gjøre vanningen enklere.


Slik ser det ut fra sør med 28 meter hekk. Neste år fortsettes prosjektet videre rundt tomtegrensen.


Det vil gå ca 2 år før hekken er tett, men allerede nå gir den god le. Dette er et megasteg på vei mot hagedrømmen og et kjempeløft i hagen vår :)

Ønsker deg som er innom bloggen en riktig fin dag!

Hilsen fra Tone og Eivind

REDIGERT 26.mai : I dag fikk vi telefon fra leverandøren av hekken som ville forsikre seg om at alt var i orden og at vi var fornøyd. Glimrende oppfølgning og service!! Innlegget er ikke sponset. Navn på leverandøren er nevnt utelukkende fordi vi ønsker å dele gode erfaringer med hagevenner, og en slik service fortjener rett og slett å bli nevnt!

17 kommentarer:

 1. Heisan. For eit godt stykke arbeid de har gjort. Dette kjem til å bli veldig bra. Liker godt bøk-hekk og har klart å lura inn ein minihekk med 6 planter her i år. Men langt fra så flotte planter som de fekk til slutt!! Her plukker eg ugras.... vassarv... Lite kjekt men heilt nødvendig. Fine søndagsynskje til doke !!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Torill :) Det har vært litt av en jobb for han som har trillet på jord! Jeg ble noe forundret når han kom med ønske om å bestille to nye lass med jord,,,, Jeg må jo bare beundre pågangsmotet! Enig med deg at ugrassplukking ikke er det kjekkeste, bare en dyd av nødvendighet. Ønsker deg en fin kveld og en fin ny uke :)

   Slett
 2. For et megaprosjekt som gjør stor virkning på hagen! Hvor høy ser dere for dere at hekken skal/må være for å gi ønsket funksjon?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi merker forskjellen allerede :) Hekken bør være rundt 2 meter for å beskytte mot vinden. Noe lavere enn det vil ikke gi samme effekt.

   Slett
 3. Oj, skal si dere har jobbet, men så blir jo også resultatet veldig bra! Hekken var kjempefin, med frisk grønnfarge og kommer til å glede dere i mange år! Dere vil nok merke forskjell når det gjelder trekken. Kanskje herdighetssonen blir justert ned så dere kan plante mindre herdige planter også etterhvert!
  Ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er veldig fornøyd med resultatet og merker allerede stor forskjell. Du har rett ang herdighetssone! Vi bor i H1, men det er en del planter vi ikke kan ha pga vinden, og det vil nok merkes stort! Dette er bare en veldig, veldig stor hageglede :) Ønsker deg en fin kveld og fin ny uke!

   Slett
 4. Wow! Og Hehehe....Her fikk jeg min mann til å flytte 15 steinheller i dag, og sage opp fem syringreiner. Thats it fra han, denne våren tenker jeg...Nesten komisk. En får bare ta det med godt humør,)

  :)

  Ser flott ut til dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Jeg er så takknemlig for hans iver og pågangsmot for hagens store (og mindre) prosjekter. Det ville vært umulig uten hans innsats! Så jeg må bare stelle godt med han :) Det meste blir lettere ved å ta det med godt humør :)

   Slett
 5. Hei Tone! Ja, det var godt at dere fikk helt nye planter! Det er fint at det går an å klage på plantene og få helt nye, og det skulle jo bare mangle. H1 høres ut som en fin sone å bo i ;-) Jeg forstår godt at vinden kan bli et problem hos dere, for sånn er det jo ofte langs kysten. Her i i nlandet er det høyere H sone, men lite vind ;-) Hekken så veldig fin ut, og håper de skadete plantene kommer seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har opplevd en fantastisk service, men som du sier, det skulle bare mangle! Og når vi ser den enorme forskjellen på leveringene er det godt vi fikk nye planter! Vi kommer nok til å handle mer der hekken kom fra :)

   Slett
 6. Det er fint å ha prosjekter og dette synes jo virkelig. Utrolig bra å ha seriøs leverandør!!! Da blir ting så mye enklere.
  Lykke til!

  SvarSlett
 7. Fantastisk!!..og agnbøk er bare det beste når det gjelder hekk:)
  Og dette blir en såååå flott ramme rundt tomten..og et pluss er jo at de brune bladene henger på hele vinteren..og rasler:)
  For et prosjekt...men flott blir det :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er rimelig fornøyd med å kunne krysse av for dette prosjektet. Største og tyngste prosjekt denne sesongen. Nå er det bare kos resten av sesongen :)

   Slett
 8. Vilken service! Og så fint det blev. Kul med såna anleggsbilder :)

  SvarSlett
 9. Det der er et skikkelig imponerende stykke arbeid!!! Kjempeflott.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Elly :) Det har vært litt av en jobb ja, og da er det ekstra tilfredsstillende når resultatet blir så bra. Vi er veldig fornøyd :)

   Slett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!