onsdag 11. juni 2014

La Humla Surre

Vi har blitt utfordret av Bille på Skyggebalkongen, av Gerd Ellen på Fagertun og av Hr og Fru Ranten i Rantenhagen til å delta i Humlestaffetten 2014. Takk til dere for utfrodringen og beklager at det har tatt litt tid før vårt innlegg om hagens viktigste dame kom på bloggen vår. 

Både nasjonalt og internasjonalt har birøktere opplevd en massiv humledød. Forskere tror humledøden kan skyldes flere sammensatte årsaker, bl.a. bruk av sprøytemidler. Humler er sammen med bier noen av de viktigste insektene vi har for bestøvning av blomster og planter. 

Vi har vært på "humlejakt" i hagen siden begynnelsen av mai, og det har vært trist å konstatere at vi har svært få humler i hagen hos oss. Hva kan vi gjøre med det?Mitt første og hittil eneste Humlebilde fra hagen vår.

På vår påsketur til Nederland kjøpte vi to insektshotell til hagen vår. I et insekthotell kan humler, bier og veps finne hulrom til å legge eggene sine, noe som det ellers kan være vanskelig for insektene å finne. Da er dette en artig måte å hjelpe til med bolig til insektene og gi de et bedre liv.

I tillegg til å legge boforholdene tilrette for humlen vil vi bidrar med å være bevisst i vårt valg av planter og velge planter som humlen tiltrekkes av. Humlene liker blomster med sterke farger og med enkle kronblader. Fylte kronblader gjør det vanskelig for humla å få tak i nektar. Anne på Moseplassen har laget en flott oversikt over Humlefavoritter

Vårt aller viktigste bidrag er ikke dette innlegget, men vårt standpunkt om å være Humlenes venner i fremtiden og gjøre vårt for å bidra til gode forhold for Humlen og andre insekter i vår hage!


La Humla surre!

Hilsen fra Tone og Eivind
20 kommentarer:

 1. Flott innlegg :) Humlene gir hagen liv og lyd sammen med fuglene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig tilbakemelding :)

   Slett
 2. Hei Tone! Flott innlegg om humla! I fjor så jeg veldig få, men i år er det så mange her at det er en fryd. De er så koselige å høre på og se i hagen :-)

  Ha en fin sommerkveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit :) Takk for fine ord! Det er ekstra stas i hagen med zumming rundt omkring. En fin sommerkveld ønskes deg også :)

   Slett
 3. Hei! Heldigvis har vi mange humler i hagen. I uthuset er det mange sprekker og kroker hvor de finner plass til bol.
  Fint innlegg du har laget. Ha en fin kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin tilbakemelding! Håper vi lokker humlen til hagen vår også! Vi skal ta den godt imot! En fin kveld til deg også Anne :)

   Slett
 4. Hei Tone og Eivind

  Humlerne har sæson så snart der er blomster!
  Alletiders at i gør en flot indsats:)

  En dejlig aften herfra

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten :) Hyggelig at du tar turen innom bloggen vår! Fin kveld til deg også :)

   Slett
 5. Hei! Tøffe humlehoteller dere har hengt opp:) Heldigvis summer det bra hos oss. Hvis du vil kan jeg forresten sende deg frø av Nora Barlow så snart det er frø å samle inn. Bare send adressen din til denlykkeligehagen@gmail.com. (Du kan få andre akeleiefrø også hvis du vil).

  SvarSlett
  Svar
  1. Så generøst av deg å tilby frø! Jeg har sendt deg mail :)

   Slett
 6. Fine "hoteller"! Jeg har utrolig mange humler i hagen, og kanskje det kommer av at jeg har mye gamle ting av tre rundt omkring? Kanskje de overvintrer i dem:) Og så har jeg mange humleplanter også, det hjelper:)
  Var et flott humlebilde du har tatt. Likte det godt.
  Fortsatt fin uke til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine :) Takk for fine ord! Etter hva jeg har lest så hjelper det godt med egnede boplasser som gammlet tre. Vi jobber med saken og ønsker humlen velkommen! Fin uke til deg også :)

   Slett
 7. Så stilige insekthotell! Jeg tror nok at det kommer flere humler til hagen etter hvert.
  Ha en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann :) Vi likte de så godt at de måtte bare bli med oss hjem fra Nederland. De er både koselig å ha i hagen og nyttig for insektene våre og da var det en klar sak :) Fin torsdag til deg!

   Slett
 8. Wow humlene hos deg har det vist som i paradis med eget hotell også, så flott.

  Ha en strålende zzzzommerdag, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Og vi ble plutselig hotell eiere :) Fin zzzzommerdag til deg også Marit!

   Slett
 9. Flott innlegg om humlene! Gratulerer som hotellinnehavere :-)) Håper dere får fullbokking av alle rom i hele sommer! Tøffe å se på var de også :-)) God juni i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Takk :) God Juni i Rantenhagen!

   Slett
 10. Jeg kommer sent til dette flotte humle-innlegget, har vært bortreist en stund. Men nå vil jeg altså anskaffe insekthotell til feriehagen, selv om jeg har mange humler der, kan det jo tenkes at det er andre bestøverovernattingsgjester også. Har lenge hatt lyst på fuglekasse,uten å finne egnet plassering, men insektshotellet er nok enklere i så måte.
  PS: Med den lange georginehekken må det vel bli litt humlesurr? Litt tidlig ennå kanskje...

  SvarSlett
 11. Flott innlegg som viser godt hvor viktig det er å finne planter som humla trives ved. Håper du finner mange humler i hagen til neste år, og at det bosetter seg nyttige insekter og selvfølgelig humler i det fine huset :)

  Sommerhilsen fra Huldra :)

  SvarSlett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!