torsdag 6. februar 2014

Så stauder ute om vinteren

Jeg kom over et innlegg på Hageglede sin nettside som jeg tenkte kanskje flere vil ha glede av. Innlegget omhandler å så stauder ute om vinteren.

Det åpnet seg plutselig en mulighet for å kjøpe flere frøpakker,,,,,for uteareal har vi nok av, og ønskelisten er lang.

Her finner du tipset fra Hageglede :)

Noen lesere som allerede har prøvd metoden? Blir veldig takknemlig om du har lyst å dele din erfaring :)

Ønsker dere en fin kveld :)

/Tone


18 kommentarer:

  1. Hei Tone:)
    Jaa...dette er jo en grei måte å bruke vinteren på:)...jeg har alltid brukt vermikulit i pose i kjøleskapet.
    men dette året prøver jeg meg med potter ute,så får vi se hvor heldig jeg er.
    Nå står det bare kjempeverbena,kongslys og hårete kjørvel ute.
    Lurer litt på om jeg skal sette ut akeleie og dagfiol....vet ikke om det utgjør noe...vet du?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Inger Marie :) Jeg har ikke sådd staudefrø tidligere. Det er først i år at jeg har fattet interesse for å så frø i det store og hele. Min mann har vært ivrig i flere år, men det har vært mest sommerblomstrer det har gått i. De staudene vi har i hagen er kjøpt på hagesenter. Nå er vi like ivrig begge to :) jeg sår stauder og han sår sommerblomstrer. Jeg sådde 13 sorter akeleier på søndag og de står ute i kasser, så får vi se hvordan det går. Sådde også 3 sorter valmuesøster som står ute. I år har jo vinteren vært mild, og fortsetter det slik blir det ingen kuldeperiode for sådden. Kongelys har vi sådd inne i minidrivhuset med undervarme med god spiring :) Utrolig spennende å holde på med frø, og det blir jo en del planter for pengene :) Vi får holde hverandre oppdatert på sådden og dele erfaringer :)
      Hilsen fra Tone :)

      Slett
  2. Jeg setter også staudepotter ut om vinteren. Noen frø trenger kuldebehandling for å spire, andre spirer bedre etter en tur ute i varierende temperatur. Selv om ikke alle trenger det, så tåler de aller fleste staudefrø en vinter ute. Det går altså an å behandle alle staudefrø på denne måten, men jeg pleier å så de varmespirende inne litt seinere utpå våren.
    Flott blogginnlegg du har skrevet om klematis!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Mariann :) Jeg tenker at dette må være en kjempeflott måte å så stauder på, så blir det plass til annet innendørs i drivhuset. Har forstått det slik at man gjerne ikke oppnår blomstring første året når man setter frøene ut til spiring, men det tror jeg at jeg kan leve med :)
      Kjekt å høre at du likte clematis innlegget mitt :)

      Hilsen fra Tone

      Slett
    2. Jeg har sådd stauder ute i mange år, og det er veldig enkelt. Som regel får jeg god spiring. Jeg sår i små potter og lar de stå inne 3-4 dager så de får trekt til seg rikelig fuktighet før de plasseres i kasser, gjerne sånne som kan stables. Jeg bruker de grønne Ifca-kassene som de har i matbutikken. Det er lurt å dekke pottene med fiber for å unngå at det kommer ugressfrø flyvende :) Vi vil jo gjerne vite at det er ekte varer som spirer til våren, ikke sant? Det er også en fordel at det er snø, slik at det isolerer mot den verste kulden, og det tørker ikke så lett ut! Skufle gjerne snøen over kassene! Til våren begynner det å grønnes om vi er heldige :) Lykke til!

      Slett
    3. Mange takk for tips :) Jeg gleder meg til å teste ut frøsåing på vinteren. Blir å sanke frø og handle noen frøposer før jeg setter i gang til høsten. Men først skal en herlig vår og sommer nytes :) ,,,,for jeg regner med at det er for seint å prøve for denne vinteren? Forhåpentligvis er vinteren, som forøvrig minner mest om en lang høst, på hell :)

      Slett
  3. Det går fint an å så stauder ute nå også hvis det bare er kaldt nok hos deg. Her laver snøen ned i store filler så her kan jeg sette potter med frø ute stadig vekk. Ha en fin fredag!
    Klem fra Marit

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit :) Det har vært så mildt hos oss i vinter, men det kan jo enda komme kulde. I dag er det 8 varme ute og min mann har bestemt seg for å starte på prosjektet med trappen til drivhuset. Den lille telen som var i bakken er tint, så det er bare å finne frem spaden.
      En fin fredag til deg også :)

      Slett
  4. Staudefrø ute er lurt. Jeg har en kasse med potter i langt under snøen et sted bak uthuset. Lurer på når den tiner fram igjen...
    Lykke til med sådden din :)
    God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Gerd Ellen :) takk for det og riktig god helg til deg :)

      Slett
  5. Hei.
    Denne metoden brukar eg på dei alle fleste staudene og eg sår ein god del kvart år. Enkelt og greit. Det er ikkje nødvendig at det er kuldegrader, berre dei får nokre periodar med grader ned mot 0 skal holde. Ser du har sådd akeleier. Dei har vore veldig spirevillige hos meg. Blir alltid alt for mange spirar men eg greier ikkje kaste nokon når eg priklar :))
    Ha 5 kasser ståande ute så det blir litt stauder i år også.
    Lykke til, ein alle tiders hobby som lett kan ta av :))

    God helg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann :) Jeg gleder meg til å teste denne metoden til vinteren igjen. I år har vi knapt vært ned mot 0 grader,,,et par døgn med frost så var det mildt igjen, men det kan enda bli kaldere. Jeg er veldig spent på akeleiene som har stått ute i en uke på søndag. Håper på god spiring :) og jeg er som deg,,,har vondt for å kaste spirer når jeg prikler så det blir alltid nok :)
      God helg fra Tone

      Slett
  6. Så kjekt å finne bloggen din! Velkommen til bloggverden:) Håper du vil trives godt her. Flott blogg du har, så jeg legger meg som følger. Ser frem til å følge deg fremover. Supre tips du lenker til. Det er rart med det, akkurat som om man glemmer litt såmetodene fra år til år. Så denne kom godt med:) Ha en fin helg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei :) Takk for hyggelig hilsen! Så kjekt at du har lyst å slå følge fremover :) det gleder meg! Er ny i bloggverdenen og så langt trives jeg. Det er jo en genial måte å føre hagedagbokpå, og veldig kjekt om våre notater og erfaringer kan være til nytte og inspirasjon for andre. Det blir dobbelt glede av slikt :)
      Fin helg til deg!
      /Tone

      Slett
  7. Hei! Jeg kommer litt seint inn i kommentarfeltet her, men ble jo helt yr av å få så mye opplæring i staudefrø-såing og prosessen rundt det. Har ingen erfaring på feltet men har lenge hattt lyst å prøve. Du er ny blogger, og jeg har bare blogget noen få mnd.,og syns som deg at det er helt genialt. Jeg vil la meg inspirere av dette innlegget ditt og alle gode tips fra bloggere til å få fart på staudefrøsåinga!
    Jeg har fått svar på mye av det jeg har stusset på, men lurer fortsatt på følgende:
    Hvor kan jeg sette plastkassene mine med frøpottene ute..er det noe sted som er bedre enn annet? Det er snøfritt hos meg her på vestkysten nå. Er også plaget av glupske små snegler om våren og har erfaring med at de sluker alt de kommer over av små saftige spirer. Skal fiberduken av etter siste frostnatt?
    Jeg har så lyst på mange høye stokkroser (har sett dem i en hage i området mitt,kommer opp hvert eneste år på samme sted!) Har du noen tips om såing av staude-stokkrose? Sommer-stokkrose har jeg forsåvidt teken på...

    Enda en gang tusen takk for alle gode tips, og jeg legger meg som følger til bloggen din.
    God søndag og en god ny uke til deg. Mvh Eli.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Eli :) Takk for hyggelig tilbakemelding! Veldig kjekt å høre at du finner inspirasjon i dette innlegget om vintersåing. Jeg har ikke prøvd meg på vintersåing av stauder, men ble så inspirert da jeg kom over innelgget på Hagegleder som jeg linker til i dette innlegget. Jeg har tenkt å spørre på den lokale dagligvarebutikken om de har tomme plastbokser (for smågodt i løsvekt) som jeg kan få. Ved å så staudefrø i slike bokser vil frøene få lys under spiring, jorden vil ikke tørke ut og sådden vil være beskyttet for event andre frø som måtte komme flygende gjennom luften, regn osv osv. Jeg gleder meg til å få egne erfaringer fra vintersåing av stauder,,,veldig spennende :)
      Jeg har en kasse med akeleier og valmuesøstre som står ute nå,,,de ble sådd i begynnelsen av februar. Bor selv på vestkysten og har bare hatt en natt med frost siden kassen ble satt ut. Så vi får se hvordan det går. Jeg har plassert kassen under et lite utbygg for at frøene ikke skal regne bort og få skygge :) har ikke fiberduk over da jeg ikke tror det er særlig sjangse for at det er så mye frø som flyr gjennom luften på denne årstiden.
      Jeg har desverre ikke erfaring med staudestokkroser. Min mann har sådd 2 årige stokkroser tidligere men de kom bare første året, og blomstret første året :) Stokkroser er nydelige :)
      En riktig fin uke fra Tone

      Slett
  8. Hei igjen ! Dette var jo alle tiders å få svar så kjapt ! Så må jeg ile til å si at jeg gikk inn på Hageglede-linken først etter jeg kommenterte her ! Så nå tror jeg at jeg skjønner denne så-oppskriften bedre. Jammen skal jeg jakte på sånne bokser jeg og !
    Navnepinner til sådden av rømmeboks har jeg laget i kveld ! :-)
    Tusen tusen takk for hjelpen og kommentar på bloggen min!

    SvarSlett

Tusen takk for besøk og hyggelig kommentar i bloggen vår :) Det settes stor pris på!