onsdag 30. april 2014

Løvetann,,,,,


Jo visst er det en fin vårblomst med sine solgule blomstrer,
men vil jeg ha den i hagen?

Svaret er kort og greit nei!

Vi har mengder av den i plenen
og kampen mot Løvetannen startet i fjor vår
Da lå jeg på alle fire og grov opp over 10 bossekker med løvetann.

Det er mindre løvetann i år,
men fremdeles har vi så det holder!

I dag har jeg fått en ny venn blandt hageredskapene :)

Innlegget er ikke sponset, men et så godt hageredskap fortjener en anbefaling!

Fiskars Ugressfjerner er ganske enkelt genial og gjør arbeidet med å fjerne f.eks. løvetann langt enklere,
og langt mere skånsomt for rygg og knær enn å måtte ligge på alle fire.



Hvordan Fiskars Ugressfjerner fungerer kan du se en demo av på YouTube (klikkbar link)

På kort tid har jeg fylt 4 bossekker med løvetann, og plenen er ikke lenger et gult teppe!

Jeg er fornøyd med dagens innsats i hagen :)


Ønsker deg som titter innom fine vårdager :)


Hilsen fra Tone


mandag 28. april 2014

Det er hektiske tider :)

Det skjer mye på våre kanter for tiden
og det fantastiske vårværet nytes i hagen!

Det plantes,

og det vaskes :)

Broen over dammen får et strøk med beis

Eivind har tatt opp alle steinene fra dammen, og mens han rengjør dammen vasker jeg stein :)

Terrasse ved dammen er vasket og får et strøk med beis

Agapapantus som vi sådde for 2 år siden kommer med knopper :)

Dillpeonen er i god fart

Fuchsia "Voodo" som flyttet ut fra drivhuset for 1 måned siden blomstrer

Clematis "Tage Lundell" (Alpina, gruppe 1 clematis) står full i knopper

Clematis "Propertius" (gruppe 1) med sine yndige blomstrer priser godværet.

Fyllt bekkenblom blomstrer i dammen

Clematis "Mary-Claire" står full i knopper. Denne clematisen tilhører gruppe to og har sin blomstringstid i juni/juli på fjordårets skudd. Tidligere år har den gledet oss med nok en blomstring i september, da på årets skudd.

Trærne vi kjøpte i mars er i god fart alle som en!

Bøken "Fagus Sylvatica" 

Småbladlind Tilia Cordata ’Winter Orange’

Skogalm Ulmus glabra 'Pendula'

Kanelsørbøk "Nothofagus antartica"

Her skal det plantes hekk på onsdag

og disse vakre tulipanene blomstrer så fint ved inngangspartiet.

Det blir nok en hektisk uke for oss med liten tid til både egen blogg og besøke andres blogger, men vi kommer sterkere tilbake.

I dag skal vi feire min kjære sønn sin 20 års dag og til helgen blir det konfirmasjonsfest hjemme hos oss både lørdag og søndag.


Våre kjære barn og bonusbarn står begge konfirmant til helgen, og vi gleder oss stort over både forberedelser, og til å feire våre flotte ungdommer! Bildet er fra samtalegudstjenesten i går.

Ønsker dere som titter innom bloggen fine vårdager!

Vi høres!

Hilsen fra Tone


onsdag 9. april 2014

Rusletur i hagen,,,


Påsken nærmer seg
Faktisk starter påskeferien allerede i morgen for vår del :)

Vi overlater ansvar for hus og hage til ungdommen
Og tar en tur til Holland og Keukenhof.
Kan hende vi tar en løk eller to med oss hjem igjen :)

Utsikt fra terassen i dag

En rask tur i hagen mellom regnbygene for å sjekke status før vi drar



Peoner på gang

Riddersporen er i god vekst

Foreløpig navnløse liljer titter opp fra vinterdvale

Clematis 'Tage Lundell' er full i knopper :)

Geranium pratense 'Double Juwel' spirer :)


Fuchsiane flyttet ut for over 2 uker siden og trives godt med det! Tidlig, men hittil har dette vært suksess.


Min egen stolthet som har flyttet med meg til ny hage, Trillium Grandiflorum.


Vi sees plutselig igjen!

God Påske

Hilsen fra Tone

søndag 6. april 2014

Så kom regnet,,,

På lørdag kom regnet etter nærmere to herlige uker med strålende sol og fine temperaturer. Det gjør nok godt med litt regn nå, og vi har benyttet anledningen til å gjødsle plen, bed, trer og busker.

Ukene med fint vær har vi nytt i hagen og det går stadig fremover med årets hageprosjekter :)


Trillebår etter trillebår fylt med flott gartnerjord er trillet på plass, og 18 mater jordvoll er ferdig så langt vi hadde tenkt dette året. Hva vi skal til med videre i dette området kommer vi tilbake til ved en senere anledning. Jordhaugen med 12 tonn jord som ble levert for noen uker siden er borte, og jeg kjenner en som er spesielt glad for det :)


En liten tur på hagesenter har det også blitt i uken. Med hjem på lasset hadde vi blandt annet disse Japanske Viftelønnene. Fra venstre Acer pal. "Atropurpureum", Acer shirasawanum "Jordan" og Acer pal. "Firecracker". Inntil videre har vi plantet de i store potter i en god blanding plantejord og kukompost, så finner vi nok den perfekte plass etter hvert. Bare måtte ha de,,,,


På min lille runde i området hvor vi har plantet en del trer så jeg denne lille furuen. Dette området er per i dag å regne som utmark, men skal på sikt bli en del av hagen i sør. Tidligere beitet det sauer her som holdt vegetasjonen nede, men etter noen år fritt for sauer begynner det å gro igjen med lyng, brake og små trer (furu, gran, selje, bjørk). Den lille furuen på bilde over har jeg lyst å gi litt ekstra oppmerksomhet og la den bli en del av hagen i sør. Jeg har trimmet den med hagesaksen og gitt den en liten hånd med fullgjødsel.


Denne skogsalmen, Ulmus glabra "Pendula" plantet vi i begynnelsen på mars, og foreløpig ser den ut til å trives. Arten har små, fiolette blomster i knipper på naken kvist i april til mai. Slik det ser ut er det ikke lenge til den blomstrer.


Jeg har fått tak i pallekarmer og disse skal etter hver beises og benyttes til mitt påtenkte barnerom for stauder. Dette er mitt lille prosjekt som jeg gleder meg til å starte på i begynnelsen av mai :)




Ønsker dere en fin ny uke!

Hilsen fra Tone

fredag 4. april 2014

Vi har startet kampen mot sneglene!


Hos oss starter kampen mot sneglen i mars/april. Får sneglen tid på seg til å legge egg betyr det at snegle-eksplosjonen er et faktum, og det vil vi slett ikke ha noe av.



Etter vinterdvalen er sneglene sulten. Tidlig på våren er det ikke stort annet spiselig for sneglene i bedene våre enn Ferramol. Vi har strødd med Ferramol Mot Snegler ut i alle bed og spesielt i bedet hvor Dahlia hekken skal plantes. Når sneglen spiser Ferramol mister de matlysten og dør etter et par dager. Ferramol er regnbestandig og effektiv opp til 6 uker.

Vi gjenntar behandlingen 1-2 uker før sommerblomstrene flyttes ut i bedene, og ved planting strør vi enda litt Ferramol rundt plantene.

Visste du at sneglene er kanibaler? Dette utnytter vi i vår hage. Når vi bestemmer oss for en runde med sneglejakt i hagen klippes de første sneglene vi finner i to med saks, og så lar vi de bli liggende i bedet. Det tar ikke lang tid før lukten tiltrekker seg flere snegler, og når vi kommer tilbake for å sjekke åten har flere snegler kommet til for å spise. Og vips så har vi fanget enda noen snegler. Ikke den hyggeligste hageaktivitenen vi kan tenke oss, men en aktivitet som har vist seg å være svært effektiv sammen med bruk av sneglekverk fra tidlig vår.

Du kan lese mer om Ferramol Mot Snegl på Mattilsynet sine nettsider


Et lite økonomisk tips på tampen. Vi kjøpte 1 kg pakker med Ferramol Mot Snegler hos Bo Grønt til kr 199,-. Samme pakke koster 299,- hos Plantasjen,,,,


Ønsker dere en sneglefri hagesesong!

onsdag 2. april 2014

Forkultivering av Dahlia (Georginer)


I dag fant vi frem kassene med Dahlia fra garagen og bestemte oss for å sette de til driving. Knollene ser ut til å hatt et fint vinteropphold i garagen (lagret i isoporkasser) og flere av knollene har begynt å spire.

Vi har ikke dilla på Dahlia selv om vi har nærmere 300 knoller. Valget falt på Dahlia da vi for et par år siden bestemte oss for å lage en blomstrende sommerhekk mellom gårdsplassen og plenen. I 2012 sådde vi frø av Dahlia 'Bishops Children' og i 2013 hadde vi nok Dahlia knoller til 30 meter hekk. En investering på 150 kroner i frøposer har gitt oss en flott blomstrende sommerhekk.


Det nydelige været vi har hatt de to siste ukene lurer oss gjerne til å være ute i tidligste laget med diverse hagesyssler, men med den milde vinteren vi har hatt på Vestlandet satsert vi på at vinteren holder seg borte på denne siden av sommeren.


Før knollene plantes lar vi de stå 1 - 2 timer i vann



Jeg kjøpte 5 Dhalia fra Zimtrade som jeg plantet i potter og plasserer i drivhuset. Knollene vi har til hekk plantet vi i isoporkasser med god plantejord i bunn og natur veksttorv på topp. Før kassene settes i drivbenk vannes det godt, og deretter vannes det ikke før knollene spirer.



Kaldbenken er plassert på et lunt sted i hagen med sol fra solen står opp til den går ned i havet. Her vil nok plantene være godt beskyttet om det skulle bli kaldt på natten. Skulle kong vinter komme på besøk har vi mulighet til å legge varmematte i bunn av kaldbenken,,,tror nok ikke det vil bli behov for varmematten  :)

Da er det bare til å glede seg til nok en flott Dahlia sesong!


Ønsker dere en riktig fin kveld

tirsdag 1. april 2014

Topping av sommerblomstrer


Skal jeg toppe, eller skal jeg ikke toppe sommerblomstrene mine,,,er et av spørsmålene som dukker opp når man sår sommerblomstrer selv, eller stauder for den saks skyld. 

Vi har toppet sommerblomstrer for først gang, og det blir definitivt standard hos oss de kommende år. Vi startet med å toppe et lite utvalg som et forsøk. Toppingen gav virkelig resultater, og valget ble lett. Vi toppet alle sommerblomstrene. 

Plantene har blitt tettere, kraftigere og med flere sideskudd blir det rikere blomstring. Da får det heller våge seg om topping utsetter blomstringen noe. Hvor lenge vet jeg ikke, noe som vet? Det kommer vel an på typen blomster vil jeg tro.

Cosmos Bipinnatus Cosmio Purple Red

Cosmosene på bilde over ble sådd og priklet samtidig. Planten til venstre ble toppet i dag og planten til høyre ble toppet for ca 3 uker siden. Litt av en forskjell!



Blodbegerplanten over er toppet 2 ganger men nå skal den få vokse i fred :)


Løvemunnen ble toppet for ca 2 uker siden.

De aller fleste sommerblomstrer kan toppes bortsett fra planter som vokser rett og ikke setter sideskudd. Bruk saks, kniv eller knip av toppen av planten over andre ekte bladpar.

I begynnelsen gjorde det rent vondt og klippe over toppen på en voksende sommerblomst. Etter hvert var det helt greit, og når resultatet ble så bra som det ble endret toppingen seg til å bli nok en hyggelig syssel i drivhuset :)

Jeg har alltid toppet fuchsia for å få fine planter. Avkappet har jeg ofte satt stiklinger av med godt resultat. Har ikke prøvd dette med sommerblomstrer, men det fungerer gjerne på samme måte? Skulle tro det :)

Vi høres!